Wetenschap Blog

Wetenschap verandert je wereld

De boterham letterlijk en figuurlijk duurzaam beleggen met kweekvlees

barbershop Almelo

Er is een enorme verandering gaande in onze vleesconsumptie. De kiloknaller verliest aan terrein, waar het kweekvlees aan een opmars bezig is. De consument wil meer dan ooit weten wat er vooraf gaat aan een product, zeker als het gaat om voedsel. Kweekvlees heeft de toekomst. Dit is het moment om de boterham letterlijk en figuurlijk op een duurzamere, diervriendelijkere manier te beleggen.

Wat is kweekvlees?

Het werd jaren geleden al gepresenteerd tijdens een aflevering van De Wereld Draait Door: een stukje vlees waar geen dier voor gesneuveld was. Het was op een duurzame en diervriendelijke manier vervaardigd uit het DNA van een rund. De smaak was hetzelfde, de structuur ook. Er werd toen nog sceptisch op gereageerd – onder anderen tafelheer Willem van Hanegem ging het boven zijn pet – maar de wetenschappers wisten te verkondigen dat dit stukje vlees de toekomst had. Inmiddels komt men stap voor stap dichterbij, en wordt de consument warm gemaakt voor een enorme cultuuromslag. Meer kweekvlees informatie is hier te vinden.

barbershop Almelo

Dierenleed: men is het zat

Er zijn al lange tijd discussies over vleesconsumptie en alleen al gezien de onevenredige vleesexport-cijfers van een klein land als Nederland is dat terecht. Vleeseter en vegetariër zijn het er sowieso over eens dat een varkenslapje of biefstuk zonder dierenleed tot stand moet komen. De bio-industrie is een aflopend systeem, de kiloknaller heeft een negatieve reputatie. De berichten van varkens In nood over het zoveelste geval van dierenmishandeling in een slachterij leidden tot massale verontwaardiging. De maatschappelijke wind is aan het draaien. Duurzaamheid is een toverwoord gebleken en elke consument weet dat de vleesindustrie in haar huidige vorm niet alleen veel dierenleed, maar ook een buitensporige CO2-uitstoot met zich meebrengt. Beleggen in kweekvlees is op basis van dit toenemende bewustzijn een goed idee.

Investeren en beleggen in duurzaamheid

Beleggen in iets dat de publieke opinie achter zich weet, is enerzijds duurzaam met het oog op de portefeuille, anderzijds bevordert zo’n belegging de duurzaamheid voor mens, dier en planeet. De kweekvleesindustrie is booming: steeds meer grote bedrijven duiken op het fenomeen. De slechte spaarrente dwingt mensen ertoe hun spaargeld op een alternatieve manier te waarborgen. Bij het beleggen komt de nadruk steeds meer op vermogensbescherming te liggen. De slimme belegger investeert daarom in een trend die eraan komt en uiteindelijk doorzet. In het meest ideale scenario zijn alle discussies over vlees eten straks verleden tijd en wordt er bovendien wereldwijd makkelijker eten geproduceerd, voor meer mensen. Dat een plakje ham straks verschoond is van milieuvervuiling en dierenleed, maakt het letterlijk en figuurlijk duurzaam beleggen van de boterham al met al bijzonder aantrekkelijk – op diverse vlakken.